Комитет за Национално Спасение „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“
Воински съюз – БНД „Шипка“

Воински съюз Васил Левски - БНД Шипка - БНО - Комитет за национално спасение Васил Левски
Воински съюз Васил Левски - БНД Шипка - БНО - Комитет за национално спасение Васил Левски
   
 Click for English version
 Version française


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ И В ТЕЛЕГРАМ!
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ
Чистене на организма от графен оксид
СЕКРЕТЕН БЮЛЕТИН, над 150 страници. Какво крият Световните елити от вас!
Международно сътрудничество на Воински съюз "Васил Левски" с Cyberpol и ECIPS!
Поредната възрастна жена почина след побой, а Съд и Прокуратура си затварят очите?!
Отново! Мигранти помляха с ножове и камъни българин в
Путину придётся таки открыть ящик Пандоры, и это произойдёт совсем скоро!
Извънредно прессъобщение
Указания за действията на подразделенията на Воински Съюз "Васил Левски"
Клетвата на Българското Народно Опълчение!
Отчет за дейността на патрулите на Воинския съюз и БНО Шипка

НАЧАЛНА СТРАНИЦА

Комитет за Национално Спасение „Васил Левски“
  - Дейност

Воински съюз "Васил Левски"
  - Структура, цели и задачи

Българско Народно Опълчение „Шипка“
  - История - Българското опълчение по време на Руско турската война
  - Цели и задачи
  - Македоно-одринско опълчение
  - Сръбско-българска война

Приятели и съюзници

Платформа
  - Геноцид над народа и неговото право и задължение на национална съпротива и въстание
  - Нелегитимната днешна власт
  - Партиите са незаконни и напълно излишни при истинската пряка демокрация и власт на народа
  - Закон за отговорността на властта пред Народа

Българска Народна Армия
  - Клетва
  - Минало
  - Настояще
  - Бъдеще
  - Цели и задачи
  - Структура
  - Численост
  - Въоръжение и екипировка
  - Разузнавателни органи
  - Унищожение на армията
  - Истината за унищожението 1
  - Истината за унищожението 2
  - Унищожение на ракетните ни комплекси 1
  - Унищожение на ракетните ни комплекси 2

Военни училища
Научно изследователски институти и Конструкторски бюра
Военно промишлен комплекс
Министерство на Вътрешните работи
Българско Национално възраждане

Новини
Публикации
Дейност
Видео-архив
Плакати

Секретен бюлетин

Запиши се!
Подай сигнал!

Контакти

Принтирай


Публикации

!!! ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ !! РАЗПРОСТРАНИ НЕЗАБАВНО !!!

ПО СВЕТА СЕ СТРОЯТ ИЗОЛАТОРИ, ЗАБРАНЯВАТ СЕ ОСНОВНИТЕ ЧОВЕШКИ ПРАВА, ПОДГОТВЯ СЕ ОКОНЧАТЕЛНАТА ЗАБРАНА НА РАЗПЛАЩАНЕТО В БРОЙ, МАСОВОТО ДЕНОНОЩНО СЛЕДЕНЕ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ И ... (натисни)



Извънредно съобщение от щаба!


ИЗВЪНРЕДНО СЪОБЩЕНИЕ!


УВАЖАЕМИ БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕРИ, СЪРАТНИЦИ И ВОИНИ!
УВАЖАЕМИ И СВОБОДНИ ДУХОМ - ГОРДИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ!


Първо искам да ви благодаря! За това, че все повече от ВАС се пробуждат ускорено и се присъединяват към Военният съюз и Народното опълчение и вече разбирате пред какво всъщност сме изправени. За това че накрая прозряхте истината, че НАШЕТО ОТЕЧЕСТВО е под чужда военно-политическа и финансово-икономическа ОКУПАЦИЯ. И че вече наистина сте готови да се сражавате за освобождението на РОДИНАТА и премахването на престъпният АНТИ –НАРОДЕН, ПАРТИЙНО ОЛИГАРХИЧЕН МОДЕЛ за разграбване, разпродажба и съсипване на страната и превръщането на народа и децата ни във вечни чужди финансово - икономически роби. БЛАГОДАРЯ ВИ, ГОРДИ И ДОСТОЙНИ БЪЛГАРСКИ ВОИНИ И ОПЪЛЧЕНЦИ!


ДЕНЯТ НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО, ВЪЗМЕЗДИЕТО И НОВОТО БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ВЪЗРАЖДАНЕ ВСЕ ПОВЕЧЕ НАБЛИЖАВА!
И скоро на всички НАС ще ни се наложи отново да се изправим гордо на своята ДУХОВНА БЪЛГАРСКА ШИПКА и да прославим името и повторим подвига на предците си.

Освобождението на България

 


За да пометем със силата на духа, волята, интелекта и оръжието, цялата тази банда от престъпни и продажни партийно олигархични педофилски елити и върнем обратно цялата ВЛАСТ, СВОБОДА, РЕСУРСИ, ДОСТОЙНСТВО И БЪДЕЩЕ НА НАРОДА И ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ!


И ще го направим обединени всички достойни български граждани заедно! Обединени без разлика в етнос, пол, образование, партийно религиозна принадлежност, социално и обществено положение. ОБЕДИНЕНИ КАТО ЕДИН НАРОД всички бедни, ограбени, работещи и безработни, унизени и измамени български граждани срещу продажните партийно олигархични елити които нагло разграбиха и разпродадоха бъдещето и страната ни, на родни и чужди престъпници и алчни банкери. НАРОДА СРЕЩУ престъпната партийно олигархическа ХУНТА която Ви измами че ако се съгласите без съпротива да ги оставите те да ви решават съдбата ви очакват реки от мед и масло и всички ще станете милионери. Народа срещу тези национални предатели, педали и политически проститутки. Народа срещу тези смрадливи политически мърши и слугите им които денонощно ви крещят от екрана на телевизорите, че с влизането им в ЕС и НАТО България станала най процъфтяващата страна в света и всички сте забогатели. Народа срещу тази - воняща политическа сган която си натъпка сметките в чуждите банки с милиарди като алчно изсмука и осребри цялата кръв, пот и труд на поколения български граждани. Народа срещу тези смъртоносни и алчни хиени които превърнаха цъфтящата нявга наша Велика Родина в една разорена, изсилена пред очите ни и опустошена безплодна пустиня. Които превърнаха България дори не в бананова република от третия свят а в една вече разорена, съсипана, убита и обезбългарена страна. Страна в която те фалшифицираха дори истинската ни история и оплюха националните ни герои, унищожиха цялата ни промишленост, финансова система, икономика, образование и наука. В страна в която ТЕ прокудиха насила в чужбина и лишиха от дом и семейство милиони български граждани от всички етноси и им отнеха насила правото на труд и постоянни работни места. Страна в която ТЕ унищожиха дори армията и военните ни заводи за да превърнат НАС и земята ни, в лесна плячка на чужди държави. ТЕ съсипаха дори МВР, съда и прокуратурата и насила ги принудиха да се корумпират превръщайки ги в свои покорни слуги, като пътем ограбиха и превърнаха и тях и децата им в роби. ТЕ лишиха народа ни дори от правото да се нарича български гражданин и да бъде свободен.


ПОРАДИ ТОВА ОТ ДНЕС НАТАТЪК СПРЕТЕ ДА СЕ ДЕЛИТЕ ПО ПАРТИЕН, РЕЛИГИОЗЕН И ЕТНИЧЕСКИ ПРИЗНАК. Защото всички ВИЕ сте еднакво безправни жертви на продажните и алчни партийни елити. Защото ТЕ никога няма да напуснат вечните си места в партийните ръководства, правителството и парламента за да ги отстъпят на ВАС и ДЕЦАТА ВИ. Макар че всеки един от ВАС е хиляди пъти по умен, интелигентен и достоен от ТЯХ, те няма никога да се разделят с властта и възможността безнаказано да ви лъжат , яхат, ограбват и продават във робство. За тях ВИЕ дори не сте хора, а само гърбовете и труповете по които ще минат за да се изкачат и седнат пак в парламента. Та пак да грухтят и лапат като угоени прасета от държавната ясла. Докато окончателно не ви изсмучат кръвта и не ви изтребят до крак. ТАКА КАКТО СА ИМ ЗАПОВЯДАЛИ СОРОС, Ран – Ът и ТЕХНИТЕ ЗАПАДНИ ГОСПОДАРИ. Които ги държат за топките със милионите откраднати от ВАС и скрити в чуждите банки. И без дори да похарчат и една своя стотинка само със заплахата че може да им конфискуват в своя полза награбеното, ще продължат да ги принуждават да ви мачкат, унижават, превръщат във вечни техни длъжници и ви изтребват. Без значение коя от всички партии или безпринципна коалиция от такива, ще е поредната узурпирала незаконно властта във страната.


ДНЕШНАТА „ВЛАСТ“ както и всички такива които през тези 25 позорни години само лъжат, насилват, унижават и ограбват народа Е НЕЗАКОННА. Незаконно е и всичко което е ограбено, съсипано и разпродадено от тях на родни и чужди престъпници и алчни банкери. НЕЗАКОННИ СА И ВСИЧКИ СКЛЮЧЕНИ ОТ ТЯХ ДОГОВОРИ, ПРИВАТИЗАЦИИ И ЧЛЕНСТВА В ЧУЖДИ ФИНАНСОВО ИКОНОМИЧЕСКИ И ВОЕННО ПОЛИТИЧЕСКИ ОРГАНИЗАЦИИ И СЪЮЗИ.


НЕЗАКОННА е и измислената от тях КОНСТИТУЦИЯ чиято единствена цел е да опази крадливите престъпни задници на всички партийно олигархични елити и ръководства от справедливо съдебно преследване и съда на народа. НЕЗАКОННИ СА! Не само защото са гласувани и приемани от правно нищожни юридически и партийни субекти! Не само защото някои се е изплашил от гнева на народа и поради това се е изплашил да участва в техният цирк и организирана престъпна дейност поради което не ги е подкрепил и подписал. Незаконни са не само защото болшинството от будните български граждани /цели 58 процента / най после прозря истината и отказвайки да съучаства в анти народната дейност на партийните елити отказа да отиде до урните и ги бойкотира гласувайки по този начин ПРОТИВ ВСИЧКИ ПАРТИИ. НЕЗАКОННИ СА ДЕ ЮРЕ И ДЕ ФАКТО защото никой от цялата тази продажно престъпна партийно олигархична върхушка и хунта никога през тези 25 години не проведе всенародно допитване или общо български РЕФЕРЕНДУМ на който ВЪРХОВНИЯТ, ПРЯК И ЕДИНСТВЕН РАЗПОРЕДИТЕЛ СЪС ВЛАСТТА , РЕСУРСИТЕ И СЪДБИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ какъвто е СУВЕРЕНА – т.е. НАРОДА – ясно, предварително и категорично да им разреши или откаже да извършат тези хиляди вече извършени от тях и наказуеми със смъртно наказание - престъпления.


Поради това същите ще бъдат отменени като незаконни такива още с първият указ на Комитета за Национално спасение или Преходното национално правотелство и НАРОДНАТА БЪЛГАРСКА ВЛАСТ!


ЦЯЛАТА ТЯХНА 25 ГОДИШНА ПРЕСТЪПНА ВЛАСТ, ПРИВАТИЗАЦИЯ И ГРАБЕЖИ КАКТО И ЧЛЕНСТВАТА ИМ ВЪВ ВСЯКАКВИ ОКОНЧАТЕЛНО ЗАРОБВАЩИ БЪЛГАРИЯ ВОЕННО ПОЛИТИЧЕСКИ И ФИНАНСОВО ИКОНОМИЧЕСКИ ОРГАНИЗАЦИИ И СЪЮЗИ СА НЕЗАКОННИ. И с нищо не ни задължават и ще бъдат отменени като правно нищожни а извършителите им ще бъдат изпратени в затвора.


ЕДИНСТВЕНОТО НИ СИНОВНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ И СВЯТА ОТГОВОРНОСТ ПРЕД НАРОДА И ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ Е ДА ОТНЕМЕМ ОТ ПРЕСТЪПНИТЕ ИМ АЛЧНИ РЪЧИЧКИ И ВЪРНЕМ ОБРАТНО НА СУВЕРЕНА ЦЯЛАТА ВЛАСТ, СВОБОДА, РЕСУРСИ И БЪДЕЩЕ!
КОИТО ИМЕННО ТЕЗИ ПЛЪХОВЕ ОТКРАДНАХА И НЕЗАКОННО ПРОДАДОХА. АКО ОТКАЖАТ ДА НИ ГИ ВЪРНАТ ВЕДНАГА ,ТО ТОГАВА ИМАМЕ ПРАВОТО И ВЪЗМОЖНОСТТА НЕ САМО ДА ИМ ГИ ОТНЕМЕМ СЪС СИЛА А И ДА ГИ НАКАЖЕМ С ЦЯЛАТА СТРОГОСТ И НЕОТВРАТИМОСТ НА ЗАКОНА.


ЗАЩОТО ИМЕННО НИЕ – НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ СМЕ СУВЕРЕНА, ВЪРХОВНАТА ВЛАСТ, СЪД, ПРОКУРОР, АРМИЯ И ОСНОВЕН ЗАКОН НА СТРАНАТА. САМО И ЕДИНСТВЕНО НИЕ /а не тези престъпни страхливи плъхове в правителството и парламента/!
ОТ ДНЕС ОБЯВЯВАМЕ ТОТАЛНА МОБИЛИЗАЦИЯ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕРИ, СЕРЖАНТИ, ВОЙНИЦИ, СЛУЖИТЕЛИ НА МВР И ВЕЧЕ ПРОБУДЕНИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ПОД ЗНАМЕНАТА НА БЪЛГАРСКОТО НАРОДНО ОПЪЛЧЕНИЕ И КОМИТЕТА ЗА НАЦИОНАЛНО СПАСЕНИЕ. НИЕ НЕ ИСКАМЕ ВОЙНА, ЧУЖДИ ВОЕННИ БАЗИ И ОКУПАЦИОННИ ВОЙСКИ И РАЗРУХА НА НАШАТА РОДНА ЗЕМЯ.


НЕ ЖЕЛАЕМ ДА СТАВАМЕ ПУШЕЧНО МЕСО И ЗАГИВАМЕ В ИНТЕРЕС НА ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, които чрез агентите и слугите си сред нашите управници - ДОКАРАХА НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ ДО ПРОСЕШКАТА ТОЯГА И ТОТАЛНА РАЗРУХА. НИЕ ИСКАМЕ САМО ДА ОСВОБОДИМ И ВЪЗРОДИМ ОТНОВО СТРАНАТА И ДА - ВЪРНЕМ БЪДЕЩЕТО И РОДИНАТА НА ДЕЦАТА СИ.
ВРЕМЕТО ЗА ДЕЛА, ТРУД, УСКОРЕНО НАЦИОНАЛНО ВЪЗРАЖДАНЕ И СПРАВЕДЛИВО ВЪЗМЕЗДИЕ ВСЕ ПО БЪРЗО СЕ ПРИБЛИЖАВА.
ОБЕДИНЕТЕ ВСИЧКИ ДОСТОЙНИ И ГОРДИ СВОИ ПРИЯТЕЛИ, КОЛЕГИ И ПОЗНАТИ ОКОЛО СЕБЕ СИ И ПОСЛЕ СЕ СВЪРЖЕТЕ СЪС ЩАБА ЗА ДА МОЖЕ ДА ДЕЙСТВАМЕ ЕДИННО, СИНХРОННО И НЕСЪКРУШИМО КАТО ИСТИНСКА БЪЛГАРСКА АРМИЯ. НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА ПРОБУДИТЕ СПЯЩИТЕ, ПЛАТЕНИТЕ И ЗАБЛУДЕНИТЕ. ВЕЧЕ НЯМАМЕ ВРЕМЕ ЗА ТЯХ НИТО НУЖДА ОТ ПОЗОРНИ СТРАХЛИВЦИ.


САМО ТОЗ КОЙТО ВЕЧЕ САМ Е ПРОЗРЯЛ ИСТИНАТА И Е ГОТОВ ЗА ПОБЕДНИ СРАЖЕНИЯ - ЗНАЧИ ТОЙ ЩЕ Е И ДОСТОЕН ЗА БЪДЕЩЕТО И СВОБОДАТА СИ.


РОДИНАТА ИЛИ СМЪРТ!
ВОЕНЕН СЪЮЗ, Българско Народно опълчение Шипка
нач. щаб подп. Валтер
за контакти с щаба:
ВОЕНЕН СЪЮЗ - BGMilitaryUnion@gmail.com,
БНО „Шипка“ - BNOShipka@gmail.com,
скайп – ValterSpecnaz
www.BNOShipka.org

П.П. РАЗПРОСТРАНИ И АКО СИ ГОТОВ ЗА РЕАЛНИ ДЕЛА И ПОБЕДНИ СРАЖЕНИЯ - СЕ ВКЛЮЧИ В СТРОЯ!


СПОДЕЛИ СРЕД ПРИЯТЕЛИ И В ГРУПИТЕ, ЗА ДА ВИДЯТ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ХОРА КАКВО СЕ СЛУЧВА !!!

        


Линк към видео

Български Воински Съюз "Васил Левски" и БНД "Шипка" стартираха ускорено формирането на отделно подразделение
за Специални операции и антитероризъм към "Първа Шипченска Опълченска Бригада".

За нуждите за обучението и подготовка на силите на опълчението и батальона за специални операции са нужни средства за: униформи, обувки, специално оборудване и екипировка, раници, палатки и алпийско снаряжение; транспорт и комуникации; наеми на спортни зали и стрелбища; наем на спортното оръжие и цената на боеприпасите в стрелбищата; заплащане на пътните разходи на доброволците от батальона за специални операции, които изпращаме на обучение във водещите учебни заведения и тренировъчни бази и центрове в чужбина; инструктори; знамена, печатни материали, шеврони за униформите, барети, кокарди; и т.н.

Който желае и има възможността да помогне, като осигури някои от нужните средства или екипировка, може да го направи като се свърже директно със щаба или преведе средства, но само по официално обявените на сайта на Воинският съюз "Васил Левски" и БНД "Шипка" банкови сметки. Никой друг в страната, освен официалното ръководство на двете патриотични организации, не е упълномощен да получава средства или екипировка, или да подписва договори за дарения. както и да издава официални документи удостоверяващи тяхното получаване.

Всички родолюбиви български граждани които разполагат с документи и реална информация за подобни опити за злоупотреба от страна на някои партийни елити опитващи се да компрометират национално освободителната борба на българският народ и нашите организации, да ни ги препрати своевременно в раздела за СИГНАЛИ на сайта, за да можем веднага да вземем нужните мерки за тяхното разобличаване.

Молим всички достойни българи по света и в страната, които са се включили в общото народно дело и са подпомогнали дейността ни и справедливата борба на Българският народ за връщане обратно цялата власт, свобода, достойнство, ресурси и бъдеще, да ни информират за да можем да оформим документално техните дарения и им изпратим нужните документи.

"И всякоя възраст, класа, пол, занятье
зимаше участье в това предприятье;
богатий с парите, сюрмахът с трудът,
момите с иглата, учений с умът"

ОСНОВНИ ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ НА БЪЛГАРСКИ Воински съюз "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" И БНД "ШИПКА"

1. Ускорено Българско Национално възраждане в условията на мобилизационен режим и самоуправление (истинска демокрация чрез референдуми) на народа!
2. Обединение и защита интересите на всички български граждани в страната и чужбина, без разделение заради партийни, религиозни, етнически и социални различия.
3. Защита на българските национални идеали, на териториална цялост, независимост, стабилност и суверенитет на българската държава.
4. Защита на свободата, правата, живота, спокойствието, достойнството и бъдещето на всички български граждани.
5. Защита на мира, социалните права, историческа памет, духовност, култура и просперитет на всички български граждани а също така ускорена реализация на Новото Българско Национално Възраждане.
6. Защита на интересите и правата на военнослужещите от българската армия, служителите в МВР и всички право охранителни и правораздавателни органи, ведомства и агенции.
7. Подпомагане на Въоръжените Сили на България при всяка форма на външна агресия и враждебни на интересите на българската държавност и ВЪРХОВНИЯТ СУВЕРЕН – НАРОДА престъпни по своята същност посегателства или действия от страна на агентите на чуждата пета колона проникнала в държавните структури.
8. Предотвратяване на всяка враждебна за страната и народа ни дейност от страна на чужди спец. служби и техните вътрешни агенти на влияние, вербувани сред родните политици, министри и други високопоставени лица като: държавна измяна, шпионаж, предателство, икономически, организационни и финансови саботажи, диверсии и всички други подобни и пагубни за страната ни престъпни техни действия.
9. Противодействие, преследване, неутрализиране и наказване на всяка форма на държавна измяна, предателство, вредителство, саботаж, диверсии (включително икономически, финансови, военни и организационни такива) от страна на висшето държавно и военно политическо ръководство на страната (Президент, министри, партийни лидери и депутати, временно назначени от народа на съответни длъжности).
10. Просвещение, пробуждане, обединение на ресурсите и възможностите, координация и ръководство на действията на всички родолюбиви български граждани и на всички членове, съратници, доброволци и симпатизанти в национален и международен мащаб.

АКО СИ ГОТОВ ЗА РЕАЛНИ ДЕЛА СЕ ВКЛЮЧИ И УЧАСТВАЙ!

Със задълбочаването на мигрантската криза организираме ускорена МОБИЛИЗАЦИЯ за пробуждане, обединение, военно патриотично обучение и самозащита на населението. И за опазване на БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ и защита на националните ни интереси. Когато няма истинска армия, държавност и държава наш свещен дълг е ОБЕДИНЕНИ ЗАЕДНО - да спасим нашият народ, деца и Отечество. Не бъди безразличен и безотговорен към случващото се и не си заравяй главата в пясъка. Днес "мечката" играе в съседите, а утре ислямистските екстремисти ще изкъртят и твоята врата, за да ти изнасилят и избият семейството!!! Събуди се и се присъедини още днес и сега! УТРЕ ВЕЧЕ ЩЕ БЪДЕ КЪСНО!


Линк към видео

С всeки ден БЪЛГАРСКОТО НАРОДНО ОПЪЛЧЕНИЕ "Шипка" и Воински Съюз Васил Левски расте и натрупва все по-голяма сила.Независимо от провокациите и продължаващите репресии срещу наши членове, битката продължава, и ще продължи до ПОБЕДАТА. ПОБЕЖДАВАТ СИЛНИТЕ ДУХОМ. ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ НАРОДА СИЛЕН!!!

БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ ”ШИПКА” и ВОЙНСКИ СЪЮЗ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ”
След проведените срещи по градове и независимо от интензивните провокации през последните дни ви обявяваме новите райони на покритие!!!
НАЦИОНАЛЕН ТЕЛЕФОН: +359 886 191 404

БАНКЯ
БУРГАС
ВАРНА
ВЕЛИКО ТЪРНОВО
ВЕЛИНГРАД
ВИДИН
ВИДИН/ДУНАВЦИ
ДИМИТРОВГРАД
ДОБРИЧ
ИСПАНИЯ
КНЕЖА
КОЗЛОДУЙ
ЛОВЕЧ
ПАВЛИКЕНИ
ПАЗАРДЖИК
ПЛЕВЕН
ПЛОВДИВ
РУСЕ
СОФИЯ
СОФИЯ - Павлово и Овча Купел
СТАРА ЗАГОРА
ТРЯВНА
ШУМЕН
с. Поликраище
с.ЦОНЕВО

АМЕРИКА
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
ЧЕХИЯ
ЧЕХИЯ - Прага



Публикувано на: 2015-03-18 12:03:26